צוואה לאדם סיעודי

תוכן עניינים
צוואה היא הביטוי שמעניק כל אדם לרצון שלו לגבי חלוקת רכושו וממונו לאחר שהוא ילך לעולמו.
הליך עריכת צוואה
קו החשיבה של כל אדם הוא שונה ולכן קיימת חשיבות רבה להכנת מסמך משפטי מפורט זה על פי תפיסת העולם של המצווה, וזאת ללא התערבות של גורמים אינטרסנטים. כאשר קיימת צוואה חוקית, לאחר מותו של המצווה תתבצע החלוקה של הממון ושל הרכוש על פי הכתוב בה וזאת כדי למנוע חיכוכים ומריבות עתידיות.
אילו סוגי צוואות קיימות
לכל אדם ובכל גיל, קיימת אפשרות להכין צוואה מתוך ארבע האופציות הבאות:
- צוואה בפני עדים.
- צוואה בפני רשות.
- צוואה בכתב יד.
צוואה של אדם חולה שאפשר לבצע רק עבור אדם הנמצא על ערש דווי והיא תקפה למשך 30 יום בלבד.
איך מכינים צוואה – מי הגורם שמטפל בכך
הדרך המקובלת ביותר היא עריכת צוואה בסיועו של עורך דין לענייני משפחה, אשר מתמחה בנושא עריכת צוואות. בשלב ראשון הוא מעניק למצווה מידע על אפשרויות חלוקת הרכוש והממון ולאחר שהמצווה בוחן את כל ההצעות הוא מגבש את הדרך שלדעתו היא ההוגנת ביותר.
צוואה לאדם במצב סיעודי
כאשר מדובר באדם שהוא סיעודי, דרכי ההתנהלות בנושא הכנת צוואה הן שונות וזאת לאור מצבו הבריאותי.
מהו אדם סיעודי – איך הוא נחשב סיעודי, מהם הפרמטרים לקבוע זאת.
אדם סיעודי הוא אדם שעמד בקריטריונים של מבחן תלות. מצב סיעודי למעשה מכניס אדם למצב שאין לו יכולת לפעול באופן עצמאי ברבדים שונים של חייו. כדי לסווג זאת מבצעים לאדם זה את מבחן התלות אשר כולל בדיקה של כמה מצבים ובהתאם לכך הוא יגיש בקשה לקבלת קצבת סיעוד מול הביטוח הלאומי ולחילופין אם ברשותו פוליסת סיעוד דרך קופת חולים ניתן יהיה להגיש תביעת סיעוד. בכל מקרה במבחן התלות יבדקו וידורגו הקריטריונים הבאים:
- מעבר ממצב של שכיבה למצב של ישיבה בכוחות עצמו.
- אכילה באופן עצמאי.
- רחצה והלבשה ללא צורך בסיוע של אדם נוסף.
- שליטה בצרכים.
- יכולת ניידות בכוחות עצמו ללא עזרה של הליכון או כיסא גלגלים.
מה קורה אם האדם לא השאיר צוואה
אם אדם לא השאיר צוואה פועלים על פי הוראות החוק שהן חלוקה של העיזבון באופן זהה בין יורשיו החוקיים של המצווה. אם לנפטר היו ילדים, תתבצע חלוקה שווה ביניהם, או לחלופין בין כל ילדיו אם היו לו ילדים מכמה נשים.
אך אם לא היו למנוח ילדים, תיקבע חלוקת הירושה על פי מעגלי החיים. הראשונים הם הוריו אם הם בחיים, לאחר מכן אחיו והשלב הבא הם קרובי המשפחה הרחוקים יותר.
אילו תנאים צריכים להתקיים בשביל שאדם במצב סיעודי יוכל לערוך/להכין צוואה.
לאור מצבו של האדם הסיעודי, המטרה היא שתהיה צוואה התואמת את רצונו של המצווה והוא בוחר את תוכנה בעת שהוא צלול ועל פי רצונו החופשי ולא בהתאם ללחצים שמופעלים עליו על ידי גורמים שונים.
במקרים שבהם המצווה הוא פסול דין, או שהוא סובל מבעיה מנטלית, הוא אינו כשיר לקבלת החלטות לגבי הצוואה שלו ולכן קיים חשש שבעתיד תהיה בקשה לביטול שלה. לכן במקרה מסוג זה תיערך צוואה ותצורף אליה חוות דעת של רופא מוסמך שהוא רופא גריאטרי או פסיכיאטר, על כך שההחלטות התקבלו על ידי המצווה שהיה צלול בעת הזו.
חשוב לערוך את הצוואה באמצעות עורך דין המתמחה בתחום זה, וזאת תוך פרק זמן קצר כדי שיהיה תוקף לחוות דעת זו. בנוסף לכך תצורף חוות דעת נוספת על כך שהאדם עדיין במצב כשר המאפשר את כתיבת הצוואה.
התנגדות לצוואה
יש מקרים שבהם עקב סיבות שונות, היורשים אינם מרוצים ולכן הם מגישים התנגדות לצוואה.
למי ניתנת הזכות להתנגד לקיום צוואה
הזכות להתנגדות היא של היורשים החוקיים כמו ילדיו של המצווה.
אילו סיבות אפשר לתת בשביל להתנגד לצוואה
הסיבה המובילה היא לגבי אי כשירות מנטלית של המצווה בעת הכנת הצוואה, או חלוקה שאינה צודקת של הרכוש ושל הממון.
מה אפשר לעשות אם קיימת התנגדות לצוואה
במקרים האלו יש לבצע הוכחת כשירות משפטית באמצעות חוות דעת של רופא מוסמך שהוא פסיכיאטר או רופא גריאטרי.
לאור ההיבטים השונים של החלוקה, קיימת חשיבות רבה לערוך צוואה כאשר האדם הוא צלול וכך למנוע עימותים בין היורשים אשר פוגעים במרקם המשפחתי.